Činohra SND uvedie premiéru inscenácie Stratiť ruku v Spokane

31.05.2012 Bratislava

Bratislava 31. mája (TASR) - Premiéru čiernej komédie Stratiť ruku v Spokane írskeho dramatika Martina McDonagha uvedie v sobotu 2. júna v premiére v štúdiu novej budovy Činohra Slovenského národného divadla. V jednotlivých postavách inscenácie účinkujú Richard Stanke (Carmichael), Ľuboš Kostelný (Mervyn), Monika Hilmerová v alternácii s Dianou Mórovou (Marilyn) a Tomáš Maštalír (Toby). Režisérom inscenácie je Michal Vajdička, dramaturgom Daniel Majling, autorom scény Pavol Andraško, kostýmy navrhla Jana Hurtigová, hudbu zložil Marián Čekovský, z anglického originálu hru preložila Katarína Mikulíková.

Jedna stratená ruka môže spôsobiť neuveriteľné problémy, najmä ak sa hľadá takmer štvrťstoročie a každý sa chce za finančnú odmenu stať jej nálezcom. Vrahovi Carmichaelovi je jeho celoživotná misia jasná. Pátra po svojej uťatej ruke a neprestane, kým ju nedostane. Posledná stopa ho zavedie do hotela v malom meste v Amerike, kde si z neho dvojica dílerov marihuany vystrelí. Divák dostane odpoveď na viaceré otázky - Čo sa stane, ak sa do tejto absurdnej situácie zamieša aj recepčný, ktorý vždy túžil po odvážnom čine, alebo či sa podarí Carmichaelovi nájsť svoju stratenú ruku.

"Po hĺbavých témach, ktoré som robil, chcel som trocha odľahčiť a spraviť Martinovu McDonaghovu hru, s ktorou uspel na Broadwayi. Je to titul, ktorý zasadil do amerického prostredia, a keďže máme skúsenosti s jeho dialógmi a humorom, tak sme chceli, že to dáme ako parádičku na konci sezóny. Snažili sme sa hľadať témy, takže nie je to úplne prázdna čierna komédia, vzniklo z toho niečo hĺbavé," uviedol po dnešnej generálke pre TASR režisér Michal Vajdička.

Autor je strojcom pútavých a napínavých príbehov s neočakávanými zvratmi i so smutnými činmi. V hre Stratiť ruku v Spokane potvrdzuje svoje rozprávačské majstrovstvo, vďaka jeho dialógom sa divák pristihne pri nevhodnom smiechu. Hra, v ktorej sú samota a túžba odhaľované bez sentimentálnych ozdôb a zbytočného pátosu, ale s veľkou dávkou zmyslu pre humor, má prekvapujúcu pointu.

Drsne ladenú tvorbu írskeho dramatika Martina McDonagha (1970, Londýn) mohli diváci Slovenského národného divadla už spoznať vďaka inscenáciám Ujo Vankúšik (2005) a Mrzák z Inishmaanu (2007). Inscenáciou hry Stratiť ruku v Spokane v réžii Michala Vajdičku pokračuje SND línii uvádzania súčasnej drámy.
 

Vyberte región